sâmbătă, 21 februarie 2009

choose IT

Am constatat ca, in cadrul unei firme, cele mai multe persoane desconsidera departamentul IT. De fapt, parerea generala este ca mai mare frecarea de menta ca la IT nu exista.
Acesti oameni nu stiu faptul ca a lucra la IT inseamna a gasi intr-un timp foarte scurt solutii pentru probleme pe care nu le-ai mai intampinat vreodata, inseamna a te descurca cu orice soft pe care un oarecare il foloseste zilnic dar are pretentia ca tu sa-l depanezi si sa stii orice eroare pe care o da(ca doar esti de la IT, ce alta treaba ai?).
Mai inseamna sa fii in stare sa iti intrerupi lucrul care necesita concentrare, sa cobori 2 etaje si sa constati ca e necesar sa dai un simplu OK sau Cancel. Si trebuie apoi sa te abtii sa dai cu tastatura in cap colegului care te-a chemat.
De asemenea, sa lucrezi la IT mai inseamna sa pleci mereu printre ultimii din firma si sa fii la timp in fiecare dimineata, sa fii in stare sa iei decizii si sa iti asumi responsabilitati.

Am mai constatat ca a lucra la IT inseamna FURIE. O furie continua pe care trebuie sa o tii in tine, asa cum trebuie sa-ti inabusi mandria si toate injuraturile care iti vin in minte si sa raspunzi zambitor pana cand colegul tau si-a revarsat complexele si frustrarile spre tine si inchide telefonul.
Userii sunt prosti, asta e clar. Insa, de cele mai multe ori, ei sunt si nesimtiti si nu isi dau seama ca problemele aparute nu vin din senin ci sunt cauzate de o folosire defectuoasa a echipamentelor chiar de catre ei.

Cum ziceam, exista aceasta parere generala ca la IT se freaca menta, pentru ca in departamentele IT intotdeauna exista buna-dispozitie. Acest lucru se datoreaza faptului ca noua efectiv ne place ce facem si lucram din pasiune. Ne place sentimentul de victorie cand rezolvam o problema care ne-a dat batai de cap toata ziua, ne place sa citim forumuri in cautare de indicii. Intr-un cuvant, ne place sa ne folosim creierul.
Tot datorita faptului ca avem o pasiune comuna, noi ne intelegem bine si ne ajutam unii pe altii, nu asteptam sa plece unul din noi din birou ca sa incepem barfa.

----

Si iata-te totusi revarsand o parte din furia acumulata peste zi. De data asta insa iti dai seama ca fiecare om isi vede domeniul ca fiind cel mai important si decizi sa nu iti pese de parerea cuiva vreodata. Trebuie sa accepti faptul ca EI te vad doar ca pe unul care sta degeaba si asteapta sa apara probleme. Ei nu stiu ca serverele alea necesita mentenanta, ca politicile alea de le citesc sunt scrise si gandite de cineva, ca bazele de date in care lucreaza sunt dezvoltate si mentinute de cineva.
Accepti toate astea si stii ca fara tine nu s-ar putea.

Un comentariu: