sâmbătă, 26 mai 2012

Intelectualul (1)

O scară bătrână, comunistă. Între etaje sunt ghivece de flori udate zilnic. La geamuri sunt perdele albe, spălate proaspăt. Niciun zgomot nu se aude.
Pe ușa de la intrare în bloc un afiș anunță intenția de a închiria un apartament. Două etaje mai sus, în fața unui calculator cu monitor CRT, stă fostul pușcăriaș Geany, poreclit Intelectualul de la Jilava.

Cu degete flexibile, dibace, ce pot tasta până la 15 cuvinte pe minut, Geany postează anunțul de închiriere pe site-urile de profil. Deodată, deranjând liniștea profundă și concentrarea intelectualului, un telefon începe să sune. Geany îl lasă câteva momente bune, apreciind valoarea artistică a ringtone-unului, una din  melodiile lui florin ciocolată. Apoi răspunde.

[...]

Două cartiere mai încolo, o domnișoară stă cu telefonul la ureche. Pe ecranul laptopului se vede un site de imobiliare. Din partea cealaltă se aude un glas melodios, profesionist, călit cu ouă crude de Jilava:
"Sigur, este disponibil", "Veți locui singură?", "Ce meserie aveți?", "Putem să ne întâlnim să vedeți".
Dar intuiția feminină îi spune fetei că astăzi o să plouă, că la alegeri va ieși candidatul ei preferat, că steaua nu va câștiga liga campionilor sezonul viitor ȘI că geany nu este o persoană de încredere.

[....]

De partea cealaltă, intelectualul devine din ce în ce mai nerăbdător. S-a bărbierit proaspăt, s-a dat cu odorizant de cameră pe gât, pentru că parfumul s-a terminat, și-a pus un tricou mulat, curat și acum așteaptă vizita.
Dar minutele se scurg greu chiar și pentru un individ ca el, obișnuit cu trecerea ternă a timpului din spatele gratiilor. Ia telefonul și concepe un SMS, o primă poezie, în vers alb, cu reminiscențe de nichita stănescu dar cuprinzând și atmosfera grea, mohorâtă, a poetului lui preferat, bacovia:


[Va urma]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu