sâmbătă, 18 aprilie 2009

Dansez pentru ProTv

Intamplator, azi am asistat la circa 20 de minute din emisiunea "Dansez pentru tine" de la ProTV. Si vazandu-i pe aia cum se maimutaresc in fel si chip pe scena, cum prezentatorul imi zambeste cuceritor ca un cacat cu dinti dat cu gel, cum spiritul de competitie si dedicatia sunt la punctul culminant, evident, mi-a starnit un mare interes povestea din spatele emisiunii. Asa ca m-am interesat, ca asa fac eu cand ma intereseaza ceva.
Povestea e monstruoasa: mai multe cupluri, alcatuite dintr-o "vedeta" si inca o persoana, se intrec la un concurs de dans. Cei care castiga, evident, primesc o suma de bani. Si iata amanuntul aproape incredibil: ProTv are grija ca acea persoana ne-vedeta din cuplu sa fie una care are o problema grava care s-ar putea rezolva cu banii din premiu. Dar nu orice fel de problema: ceva de tipul ca ii moare copilul daca nu-si face nu stiu ce operatie, ca munceste singura sa intretina o familie intreaga, ca a fost dat afara de proprietarul la care locuia in chirie etc. Sunt mai multe runde, publicul si juriul votand cuplul care este dat afara.
Va dati seama disperarea cu care fiecare cuplu lupta pentru premiul cel mare, adica pentru rezolvarea acelei probleme care le face viata o mizerie. Dar numai un cuplu va reusi.
Ah, si nu e vorba de cuplu in sine: ProTv plateste bani grei acelor "vedete" (din cate am constatat: foste prostituate si pseudocantareti fara boase) ca sa-si miste curu in fata ecranului. Deci notiunea de cuplu care lupta pentru ceva e un pic trasa de par.

Tot acest joc dezvoltat de o minte efectiv diabolica imi aminteste de lupta gladiatorilor din antichitate: lumea are ochi pentru ala de castiga, cei omorati sunt uitati cu desavarsire. Sunt pusi sa se lupte unul cu altul pentru distractie. Dar, spre deosebire de gladiatori, ei se lupta acum si pentru bani. Si nu pentru banii lor: pentru banii televiziunii care-i asmute unii contra celorlalti cu o perversitate rar intalnita.

Si voma uriasa, prezentatorul, zambeste cu dintii lati la vedere. Dar chiar si din spatele televizorului ii simt alena fetida. Simt putreziciunea din spatele studiourilor stralucitoare si pline de lumini. Aud urletele dupa bani si nesimtirea si lacomia. Vad falsitatea din spatele zambetelor si imbratisarilor si din comportamentul "vedetelor". Totul e un joc, un teatru cu actori prosti. Iar povestile dramatice ale concurentilor, desi prezentate in cele mai mici detalii, sunt de fapt mai ascunse ca niciodata. Este o cursa de caini, o bataie intre cocosi, un razboi intre doi soldati ingropati in noroi in timp ce marii patroni se bat peste burta la un joc de golf.

VOTEAZA PRIN SMS ECHIPA FAVORITA!
VOTEAZA-L pe ala care va trai omeneste de aici incolo. Ii vom da 0,001 din banii pe care-i castigam pe spinarea prostilor.

Si toate astea in timp ce la TV ti se prezinta acele cazuri dramatice cu o vadita compasiune. Cu atata compasiune incat ai zice ca isi doresc efectiv sa ii ajute.
Hmm, o simpla cautare pe google imi arata faptul ca stefan banica jr. a castigat cam 10000 de euro de revelion behaind prin piete, cu vocea lui elvis ce-i drept, dar a lui elvis in plina putrefactie.

Astea sunt emisiunile TV. Majoritatea lupta pentru niste copii, sa le construiasca scoala, pentru niste batrani, sa le construiasca azil. YEAH, RIGHT!

Te uiti la astfel de show-uri? Nu vezi fluxul de bani care ti se scurge din retina? Nu-i vezi cum intra prin ecran si ingroasa niste buzunare?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu