luni, 9 februarie 2009

Climacteriul societatii

Oamenii sunt in panica. Masinile se ciocnesc pe drumuri. Batranii stau tremurand si panicati la coada sa cumpere paine. Televiziunile transmit si altceva la stiri decat crime.
Camasile de forta sunt pregatite si Iisus e negru de gelozie, caci a fost surclasat pe Google Search de un alt cuvant: CRIZA!!!
Caci este, intr-adevar, o mare criza. De creier, de chef, de femei bune. De perne ascunse noaptea sub patura, de muzica buna, de carti citite, de putere de a intelege.

Criza insa, e foarte prost inteleasa pentru ca, intr-un fel, ea nu exista. Ea este precum lepra sau ciuma din antichitate. Aia bolnavi sunti izolati de restul lumii, formeaza o comunitate separata si traiesc bine merci pana mor. Adica exact cum face o fiinta vie. Deci iata toata lumea cuprinsa de frica de criza, desi, in principiu, ea aplicandu-se tuturor, fiind o stare generala deci, de fapt inseamna normalitate.
Intr-adevar, poate fi o chestie neplacuta, asa dupa cum neplacut este sa si trebuiasca sa te pisi de 5 ori pe zi, sau sa mananci sau alte nevoi naturale. Nimeni nu se plange de aceste inconveniente: de ce-ar fi criza in gura lor mai ceva ca vocea lui dumnezeu in gura unui preot abia sarit in sutana?

Ce este totusi criza, cum se manifesta?
- Este un subiect bun conversatie. Expertii susotesc si isi dau cu parerea pe la toate colturile. Sa-l auzi pe nea gica de la intretinere cum abordeaza problema crahului de pe piata imobiliara este o chestie absolut normala. Inginerii au de asemenea pareri, incredibil.
- Este o metoda foarte buna pentru sefi de a-ti arata cine-i seful. Ei aplica stravechiul concept al decimarii. Aliniaza angajatii, fiecare al zecelea face un pas in fata, primeste o foaie alba, un pix si un veritabil sut in c**ie: "Noi nu vrem sa te dam afara, apreciem valoarea ta dar stii...e criza..."
- Un prilej pentru feministe de a fi in delir. Deoarece mare parte din ele nu muncesc, cele mai multe concedieri sunt in randul barbatilor asa ca, paradoxal, daca faci raportul, numarul femeilor care lucreaza creste.
- Criza este si o mare sustinatoare a culturii. Numarul de artisti creste direct proportional cu numarul celor care au primit un sut in testicule de la sefi.
- In aceste vremuri grele, animalele o duc si mai rau. Daca se scumpeste carnea in magazine, ce inseamna? Ca rasa porceasca e pe cale de disparitie?

Hai ca m-am decis sa termin brusc, ca maine ma duc la serviciu si sper sa nu ma decimeze astia. Good night, god bless you!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu