miercuri, 18 martie 2009

Online

Ma gandeam ca a folosi internetul pentru a socializa inseamna a oferi destul de multe informatii despre tine, absolut pe degeaba.
Informatii utile pentru o firma de HR, de exemplu. Daca as fi angajator, cu siguranta as cauta pe net cateva informatii referitoare la persoana cu care voi lucra, cum ar fi: conturi de hi5, myspace, facebook, yahoo 360, site-uri personale, bloguri, opinii pe forumuri etc. Cu cat este mai tanara o persoana cu atat mai mare probabilitatea de a fi lasat o urma pregananta a personalitatii sale in mediul online.

Si ce poti descoperi poate fi hotarator. De exemplu:
- cont de hi5: poze cu sine in diferite ipostaze (sexy pentru fete (in baie, pe/sub/langa vasul WC), macho pentru baieti (cu/in o gramada de euro, ochelari de soare, par dat cu gel, tricou pe care scrie "florin salam")); Ce faci? Il angajezi!!! 3 saptamani fara plata, apoi il chemi in birou si-i spui fin, ca sa-l menajezi: "ne pare rau, dar am decis ca esti supra calificat pentru postul asta. nu putem accepta asa ceva" (si pufnesti usor, usor de tot in ras in timp ce spui asta).
- pe pagina de myspace poti afla ca viitorul angajat asculta cam mult black metal. ia mai da-l in #da ma-sii de rocker, ca nu-l angajezi sa-i vezi mutra mohorata in fiecare zi.
- blogul: Daca dai de blogul viitorului angajat, ai dat de o mina de aur. Acesta iti poate arata ca: stie/nu stie sa scrie corect gramatical. Este/nu este in stare sa aiba o parere originala despre ceva. Este sau nu este un mic psihopat antisocial. A fost sau n-a fost molestat in diverite moduri. Etc, etc, etc. Evident, indiferent de situatie, ii lasi comentarii pe blog spunandu-i cat de gay este si ca mai bine s-ar sinucide. Astepti reactia.
- yahoo 360/messenger: Daca ii afli cumva id-ul de yahoo messenger atunci iar inseamna ca ai pus mana pe vasilica cu un an in urma. HR-istic vorbind. Poti intra in vorba cu el (sub diferite motive: "am id-ul tau de la..", "am 19 ani, sunt un pic masochista si as vrea sa o facem","incredibil! nici eu NU FUMEZ!" si alte metode normale de a intra in vorba cu el/ea. Daca ai noroc, vei purta discutii kilometrice cu el, din care vei trage toate concluziile necesare.
- forumuri: pe forum poti urmari daca a avut discutii cu alti indivizi. Cum si-a argumentat parerile? Cum le-a combatut pe ale partenerului de discutie? Cat de des a folosit cuvinte care incep cu pu si pi si de.

Si multe astfel de prostii pe care daca le-ar face un angajator, cu siguranta n-ar mai angaja pe nimeni ci ar pune singur osul la treaba.
Oricum, daca e sa ma gasiti cumva, sa stiti ca Google Analytics o sa-mi arate faptul ca ati ajuns pe site-ul meu intamplator, in timp ce cautati pornografie. Va am la mana!

Un comentariu:

  1. "...de ce tindem sa respingem ceea ce e neobisnuit?"

    "...de ce incercam sa punem intr-o lumina proasta lucrul pe care, de cateva milenii, fiecare om cu ceva materie in cap il gandeste si incearca sa-l arate: "SUNT UNIC!!!"

    RăspundețiȘtergere