vineri, 4 iunie 2010

Archive 2003_2010

Acum aproape 7 ani, un tanar imberb, dar avand totusi un ditamai ciocul si plete pe umeri, intra in curtea politehnicii din bucuresti, cu un zambet tamp pe fata. Sfios ca orice provincial pus fata in fata cu grandoarea capitalei, pasea cu o oarecare nesiguranta, uitandu-se in dreapta si stanga la fiecare 10 pasi. Venise sa se inscrie la facultate.
Parca dinadins, nesiguranta ii era sporita de faptul ca nu stia la ce facultate sa se inscrie. Si, stim cu totii, politehnica e plina de facultati de tot felul.
Palcuri de studenti treceau razand si fara griji pe langa tanarul nostru, care se uita la ei plin de respect. Deducea din discutiile lor ca erau anii doi sau trei, deci oameni cu experienta. Ajuns aproape de centrul de calcul de langa facultatea energetica, se opri nehotarat langa un grup de 3 studenti sa intrebe unde poate gasi un secretariat.
In ciuda nesigurantei pe care o afisa, proaspatul absolvent de liceu avea un spirit de observatie patrunzator. Astfel, el isi nota imediat, cu amuzament, fizicul celor 3 studenti:
- primul dintre ei, un baiat inalt de 1,9 m, avea ochii sasii si figura  ridicola atasata pe care ochii sasii ti-o ofera.
- al doilea baiat, un inceput de chelie si capul rotund atasat pe care chelia ti-l ofera
- a treia, o studenta, era de o uratenie remarcabila si avea fatza urata atasata pe care uratenia remarcabila ti-o ofera

"Ati vazut cumva trecand o fata cu par blond foarte lung si des si foarte frumoasa?", intreba ironic tanarul, privindu-i pe rand pe cei trei pe masura ce punea intrebarea. Odata cu sfarsitul frazei, ochii i se oprira pe figura neregulata a studentei politehniste si un rictus i se forma in coltul gurii.
"N-ai vrea sa te inscrii la facultate la noi, la energetica?", il luara repede studentii, in cor, simtind mirosul de sange proaspat.
"Stati sa imi verific agenda.... Da, azi aveam in plan sa ma inscriu la facultate. Sa  mergem!"
"Sa vezi ce centru de calcul modern avem...", "Si ce laboratoare...", "Si ce profesori...", se linguseau studentii, incadrandu-l si escortandu-l catre Centrul de Calcul.

Ajunsi inauntru, tanarul fu trecut rapid pe la 7, 8 birouri unde isi copie actele, preda originalele, lua originalele inapoi, preda copiile, isi trecu datele personale pe cinspe foi si, la final, i se inmana legitimatia de examen si i se ura: "Examenul e sambata de la 10 in Energetica! Succes!".

[...]

Trei zile mai tarziu, tanarul avea sa se reintoarca in zona, doar pt a fi oprit la intrare de un paznic:
"Alo! Domnu', nu puteti intra!"
"Poftim?"
"Nu puteti intra. Azi se da examen.", spuse paznicul cu mandria specifica paznicilor cand au ocazia sa isi exercite atributiile. "Eu sunt stapan aici, la bariera, bai pulica", parea sa spuna el cu atitudinea sa.
"Asa, si?", intreba viitorul student cu aroganta specifica tinerilor bucuresteni, aroganta pe care o prinsese deja in cele 4 zile de cand era aici.
"Si nu poti trece"
"Pai am legitimatie", spuse in sfarsit triumfator tanarul, iar paznicul disparu din fata lui brusc preocupat sa apostrofeze hoardele de parinti veniti sa-si sustina odraslele.

[...]

Alte cateva zile dupa, tanarul avea sa-si citeasca numele pe lista (interminabila) a celor admisi la facultatea Energetica. Erau si picati, desigur, dar urmau sa fie acceptati si aia ulterior. Politehnica isi asigura mereu un cache de studenti carora sa le ia taxe in anul I. In anul II, respectiv III deja vor fi redusi la jumatate.

[...]

7 ani mai tarziu, adica maine, tanarul nostru are sa-si dea ultimul examen (de retele) la master. Priveste obiectiv  sansele sale de a promova: sunt f. mari.
"Inca un pic si termin", murmura el printre dinti, desi nu stie nimic din cursuri. "Inca un pic... si....teeeerrrmmmmiiiin...." tipa el mai departe, devenind astfel primul om de istorie care s-a masturbat privind o schema electrica.

Un comentariu: