miercuri, 16 iunie 2010

Futgol profesionist

In fiecare seara, dupa cel de-al treilea meci de fotbal al zilei, la tvr1 se prezinta Studioul campionatului mondial de fotbal. La aceasta emisiune sunt invitati specialisti in fotbal. Trec cu ingaduinta peste termenul de "specialist" la fotbal. Las deoparte si modul exhaustiv in care se discuta fiecare faza de cacat din meciuri si trec direct la intrebarea esentiala: chiar e posibil ca un om trecut de adolescenta sa stea sa comenteze meciul la ora 12 noaptea in timpul saptamanii? Si asta dupa ce a vazut deja 3 meciuri? Adica, nu se simte absolut deloc penibil ca, la o varsta la care chiar ar putea fi util in vreun fel societatii, sa  comenteze modul in care niste indivizi lovesc cu piciorul o minge? Si, trebuie specificat, e vorba despre fotbal, cel mai de cacat joc la nivel profesionist:
- fair-play-ul efectiv nu exista: jucatorii se insulta si nu se menajeaza intre ei, provocandu-si deseori accidentari si, in acelasi timp, cad pe jos la cea mai mica atingere de parca ar fi fetite incepatoare in pantofi de balet
- la nivel declarativ sunt atat de prosti incat arunca cu cacat in echipa adversa indiferent daca pierd sau castiga. AILALTI sunt intotdeauna mai slabi.
- majoritatea fotbalistilor sunt oameni de o moralitate cel putin indoielnica: sa-l luam de exemplu pe adulatul Maradona - un (fost) drogat arogant cu 2 ceasuri la mana si  cu barba de Che Guevara care nu apreciaza jocul Braziliei, cea mai spectaculoasa echipa din lume. Sa nu mai zic de vedeta autohtona, Mutu.

Si totusi, aparent cineva simte nevoia sa comenteze meciurile dupa ce le-a vazut sau, si mai trist, sa asculte comentariile altora despre meci.

La mine la bloc, baetii, cu varste intre 25 si 60 de ani, se strang in fiecare zi in spatele chioscului cu bere si urmaresc Meciurile la un lcd tv pe care l-au improvizat acolo. Comenteaza pasionati, in pauze baga si niste barbut si table. Asta cam toata ziua.  Desi par valabili baetii, io zic ca-s pensionati pe caz de boala, ca-i vad tot timpul acolo, de ma simt si prost cand trec dimineata si seara, cand plec, respectiv vin de la serviciu. Ma simt prost ca n-am muncit mai mult ca sa aiba statul de unde sa le dea bani.
Oricum, dupa parerea mea, datorita lor se da prea multa importanta unor lucruri absolut neesentiale si, printr-un astfel de paradox, orice fotbalist roman de divizia A (adica unul fara nicio valoare ca sportiv)  este intr-o clasa sociala superioara  a 90% din populatie: clasa Fotbalist. De cacat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu