sâmbătă, 24 iulie 2010

Despre comentarii

Trebuie sa-mi notez inca un truism, aici, pe blog:
da-i unui prost ocazia sa-si spuna parerea si si-o va spune fara nici o jena.

Problema
Ma refer, desigur, la comentariile pe care diversi indivizi le lasa pe orice fel de site care prezinta o stire/film/muzica/carte etc.
De exemplu, cautam detalii despre un film astazi:

Primul comentariu:
"E Bun,bun filmul....dupa parerea mea...si sunt nerabdator sa il vad! "


Individul are o capacitate de a trage concluzii absolut incredibila. Trec cu vederea folosirea acelor puncte puncte in loc de virgula  (probabil a avut cateva momente de introspectie cat timp a scris aceasta ampla critica a  filmului) si atac punctul esential:
prostul asta isi da cu parerea despre un film pe care nu l-a vazut, fara ca macar sa ascunda acest lucru!
Intr-adevar, putem trage concluzia ca a vazut trailerul: dar nu trebuie sa fii prea inteligent sa-ti dai seama ca majoritatea filmelor par misto in trailer (ba unele faze sunt filmate special foarte spectaculoase pentru a fi incluse in trailer).


Dar, vedeti voi, individul a tinut mortis sa-si spuna parerea acolo. El nu si-a pus intrebari de tipul: "comentariul meu ofera cuiva vreo informatie? are sens sa il scriu?"
El a avut sansa sa isi spuna parerea si a profitat, ca o maimuta care arunca cu cacat intr-un turist naiv  la zoo: fara motiv, fara un scop anume, fara sa simta o satisfactie deosebita dupa. Comentariul este cacatul, stigmatul de retardat este cacatul care murdareste labele maimutei, cacatul care se scurge pe hainele turistului este egal cu faptul ca trebuie sa citesti asemenea prostii ca sa ajungi la informatiile relevante.


Solutia
Nu e chiar usor de gasit o solutie: libertatea de exprimare pe internet trebuie sa fie totala. Totusi, cum pot oamenii cel putin mediu de inteligenti sa se fereasca de asemenea idioti? Cum se poate separa informatia relevanta de amalgamul de ineptii?


O metoda de triere ar fi introducerea unor analizoare automate a folosirii punctelor de suspensie: daca acestea apar in interiorul frazei si in toate frazele pe care le-ai scris, atunci comentariul nu este aprobat si pe fereastra iti apare mesajul:
"Din pacate IQ-ul tau este prea mic* ca sa postezi un comentariu. Te rugam sa inchizi aceasta fereastra**, apasand butonul X din colt (dreapta sus) (click stanga)"
*adica esti prea prost
**prin " fereastra" se intelege dreptunghiul virtual*** in care este scris acest text
*** "virtual" sau care nu exista in realitate


Dar astfel se vor separa doar grauntele alea mari. O metoda mult mai eficace ar fi moderarea manuala a comentariilor si includerea lor in 2 categorii:
- retardate
- informative
Din pacate, doar o singura categorie de oameni ar accepta un astfel de job si nu ar fi nici un pas in fata.


In fine, ajung si la ultima si cea mai buna solutie, bazata pe celebra vorba populara: cu prostul nu te pui! Asadar, cea mai buna rezolvare ar fi un al doilea Internet!
Sa lasam acest prim proiect de retea globala sa se dezvolte haotic si fara sens si sa punem bazele lui Internet 2.0.
Pentru a avea cont va trebui sa dai teste psihologice si de inteligenta care sa iti ateste macar mediocritatea. In loc de parola, accesul se va face pe baza rezolvarii ecuatiilor de gradul doi sau scrierii unei fraze cursive si fara greseli gramaticale.
Numai imaginati-va: un internet in care atunci cand dai search pe Google Doi dupa cuvantul "pula" iti apar linkuri catre diverse obeliscuri si nu catre indivizi care intreaba (cu glas tremurat) care-i dimensiunea medie in lume.

2 comentarii:

  1. Tare articolul(si da l-am citit inainte sa postez:P)! Sper sa imi aprobi comentariul :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu-i pe aprobate. Suntem in Internet 1.0 inca

    RăspundețiȘtergere