miercuri, 4 august 2010

Despre capitala

Ma gandesc la Bucuresti ca la o amanta, in secundele post-ejaculare. Adica cu regret si furie. O furie adanca, sincera, care imi face zona de langa tample sa zvacneasca vizibil.
Tot ce urasc pe lumea asta e de gasit in Bucuresti: oameni needucati si oameni educati care se comporta needucat ca sa nu para mai prosti, infumurare, drumuri proaste, mizerie, blocuri cenusii, chibrit-like, cu aparatele de aer conditionat la vedere, politicieni pitici, nepotism, paznici agresivi, ziarul libertatea si manelisti.

Si femeile. In Bucuresti nu exista prea multe familii care sa fi avut un statut social stabil mai mult de o generatie. Este atat de plin de parveniti, incat societatea parca are un bolovan legat de gat intr-o apa cu cativa centimetri mai sus de nivelul nasului. Societatea, aflata in aceeasi apa inalta, parca a primit un sut in testicule si simte nevoia sa se ghemuiasca cateva minute, sa-si revina.
Astfel, femeile pana in 30 de ani sunt majoritatea foarte vulgare: de la imbracaminte, coafura, oja pana la tonul vocii si cuvintele care le ies pe gura. Din pacate, aceasta obscenitate nu este contrabalansata de o cultura generala sau o valoare personala intr-un anumit domeniu (faptul ca ele sug pula cu maiestrie nu se pune): este doar tiganie imprumutata.

Aceasta tiganizare e mai vizibila la barbati, dar asta nu ma deranjeaza, ba, din contra, mi se pare un lucru bun. Cu cat mai multi cocalari in jur cu atat concurenta pentru un job/prietena cool va fi mai mica..
Eu unul cred ca totul a pornit in '98, cu ocazia campionatului mondial de fotbal. Atunci presa franceza s-a referit la fotbalistii romani prin cuvantul "tigan" si acestia, ca protest, si-au vopsit toti parul galben dand startul unei mode de atata prost gust, incat va uni intr-o masa amorfa de tarani, pana la urma,  toti barbatii din capitala, indiferent de etnie.

Apoi e problema banilor: toata lumea in Bucuresti este atat de ahtiata dupa bani incat toate conversatiile, actiunile, manifestarile converg catre acestia. Toata lumea vinde ceva. Si daca nu vinde, atunci cumpara cu speranta de-a face o afacere. Te duci la cumparaturi intr-un super magazin? Nu exista stand la care sa nu te opreasca o tanara domnisoara care sa-ti vare pe gat un produs de calitate superioara.  Nu exista zid pe care sa nu se afle o reclama, metoda de a te distra care sa fie gratuita si nu exista oameni care sa te opreasca sa te intrebe ceva informativ.
Singurul motiv pentru care un alt bucurestean intra in vorba cu tine sunt banii pe care spera sa i-i dai degeaba.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu