luni, 12 aprilie 2010

De necitit

Astazi, intre 15 si 17:30 am fost la un meeting. Pentru ca, stie toata lumea, corporatistilor le plac meetingurile. Din pacate, am avut o migrena care m-a impiedicat sa ma concentrez la ce se discuta. Nu m-a impiedicat insa sa ma bag din cand in cand in vorba cu celebre interjectii ca "aaahh...!" sau "mhmmm...".

Stateam insa pe scaun cu o mina ipocrit de interesata si ma gandeam la David Beckham.
Si cum sunt constient ca numa scriind numele lui pe blog imi va aduce un numar record de vizitatori femele si cativa homosexuali, toti trecuti de 24 de ani, precizez ca nu ma gandeam la el, ca persoana, ci la o declaratie de-a sotiei lui.
Cu ocazia asta am observat urmatorul fapt: ca sa retina lumea ceea ce zici trebuie sa fii fie genial fie al dracu de prost.
Ce am retinut: Victoria Beckham a declarat, intr-o zi in care nu a schimbat cu nimic parerea fanilor despre ea, ca nu a citit nici o carte in viata. Si desigur, pentru fani asta nu putea fi decat un truism, o banalitate cu atat mai mare cu cat li se aplica si lor in proportie de 40% (cercetatorii de pe INTERNET, rivalii celor britanici, au descoperit ca 60% din fanii Victoriei Beckham NU STIU sa citeasca, deci nu sunt luati in considerare).


Conform acelorasi cercetatori, Leonardo da Vinci a fost fundas stanga la Steaua


Mergem mai departe, dupa modelul consacrat inca din scoala generala, daca am retinut eu bine: expozitiune, intriga, prim plan cu o tipa sexy, orgasm, deznodamant.
Ce ma intriga pe mine este nu faptul ca sotia unui fotbalist nu a citit o carte toata viata ci faptul ca, aparent, ceea ce citesti pana la varsta de 18 ani va reprezenta baza intregii tale culturi generale pentru restul vietii. Asta pentru ca, vei vedea, iti va fi oarecum greu sa citesti in facultate (asta daca nu dai la litere sau filozofie, dar oricum, eu vorbesc de facultati aici). Iar dupa facultate, singura metoda sa mai citesti ceva este sa te angajezi critic de literatura. Nici jurnalist, nici scriitor, nici redactor la Libertatea. Si chiar si criticul poate sari peste partea cu cititul daca poate adopta fara probleme o atitudine scarbita si superioara in timp ce spune: "Cu siguranta, pentru cei avizati, simbolistica din naratiune este precara, de inteles insa pentru un tanar exponent al generatiei internaute, vaduvita in mare masura de simboluri."
Caci, vedeti dvs, criticilor le place sa vorbeasca de simboluri si chestii ezoterice.


Exemplificare moderna a simbolismului.


Dar sa nu deviem: daca ai avut ghinionul ca parintii tai sa fi colectionat bibelouri si poze cu tine gol in biblioteca, atunci sunt toate sansele ca singurele tale lecturi sa fi ramas Puiul si prima propozitie din Bagau de Ioana Bradea.

Pe langa misto insa, tristetea cea mare e ca imi dau seama foarte bine ca, cu cat un om inainteaza in varsta, cu atat mai putin timp si chef de citit ii raman. Cu siguranta mai citesti o carte din cand in cand, ca nu vrei sa ramai prostul clasei la tine in grup, dar mai mult din obligatie fata de tine decat din placere.
Aparent, e mai usor sa scrii aberatii pe un blog oricat de antitalent ai fi, decat sa stai cu o carte in mana cateva ore.
Sau sa stai la calculator, sau sa te uiti la tv, sau sa iesi la baut, sau sa iesi cu bicicleta sau...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu