miercuri, 14 aprilie 2010

Haute couture

Nu pot spune despre mine că am avut vreodata un cât de mic interes pentru modă. În afara cazurilor în care moda implica un show vulgar de țâțe. Cu toate astea, consider că există niște norme de bun simț peste care un om normal nu ar trebui sa treacă. Și ori îl ai (bunul simț sau bun simțul), ori nu...și atunci esti doar un alt țăran la Capitală.
Așa că mă amuzau hiphoperii ăia cu turul pantalonilor la jumătatea tibiei. Din trei motive:
1. pentru că a te îmbrăca într-un ANUMIT FEL este total împotriva durerii în p@la și a rebeliunii pe care încerci să o afirmi (și da, rockerilor, e valabil și pt voi). În concluzie, e ca și cum ai cerși în gura mare puțină atenție, precum emo d-aia (de care, în esență, nu sunt diferiți )
2. pentru că NU POT SĂ URCE SCĂRI decât în mersul pinguinului
și ultimu' punct, pentru chuck norishii din voi, 3. pentru că și un copil poate sa le f@tă un pumn și să fugă, singura metodă de a-l prinde fiind să-și dea întâi bocancii jos, apoi pantalonii, apoi să-și puna bocancii la loc, ca sa nu alerge in șosete si apoi, țineți-vă bine, sa-și dea jos de pe ochi kktul ăla de bandană sau cum i-or spune ei baticului ăla de-i face cooli și cu privirea șuie. Și abia apoi să alerge după copil, care deja probabil a umplut de sânge un întreg regiment de hip-hoperi în timpul asta.

Spuneam însă că mă amuzau hiphoperii. Nu mă mai amuză, adică. Sunt un fel de Divertis, ceva la care te uiți cu speranță 2 secunde apoi treci mai departe cu aceeași față plictisită. E în ordinea lucrurilor însă, să apară alte lucruri și mai amuzante, indiferent de domeniu. Și mai ales în cel al modei.
Dar moda din Capitală de anu asta mă surprinde cu ceva oribil. Ceva de un prost gust atât de intens încât eclipsează pantalonii albi cu pantofi negri ai maneliștilor, ochelarii mari de soare, ceasurile tip ceas cu cuc de la mână, lanțurile groase din cupru aurit etc.

Ma refer, după cum ați ghicit, pentru că și pe voi vă oripilează în aceeași măsură, la pantalonii ăia de fete, tip șalvari, foarte largi sus și strâmți pe picior jos. În desele mele pelegrinări prin mall-uri(pentru că acolo ies și mă holbez la lume când am chef să râd), am văzut zeci, sute de tipe care purtau așa ceva. Ostentativ. Cu mândrie. Cu conștiința propriului farmec. Cu gibonul alături.

Fie, las deoparte aspectul pantalonilor. Mi se pare îngrozitor dar, cum spuneam, nu sunt un as într-ale modei. Nu pot să înjur așa, doar pentru că gusturile mele nu se potrivesc cu ale altora. Las deoparte acest aspect și sunt mândru de mărinimia mea.
Dar cum poate o femeie să se simtă SPECIALĂ când mai sunt câteva zeci ca ea în același loc, care poarta exact același tip de haine? Evident, daca ar fi niște haine normale, n-ar fi bai. Dar scopul hainelor ăla a fost, evident, să șocheze. Dacă aș fi văzut doar o singură femeie pe stradă îmbrăcată cu șalvari din ăia aș fi zis, OK, uite o tipă care vrea atenție (sub formă de falus). Normal că româncele, proaste, nu au stat pe gânduri ci au năvălit în turmă să-și cumpere, fără să își dea seama că orice lucru DIFERIT devine desuet când o mulțime mare de oameni "open-minded" începe să-l adopte. Adică, lucrul ala diferit nu mai e diferit, e doar de prost gust.

Așa cum și cârțile lui Henry Miller au fost și rămân încântătoare, fiind "de o sexualitate neobosită", cum citeam mai demult într-o critică. Și sub sexualitatea aia se ascunde un om care gandește și simte si, cu tot suprarealismul, te învață din experiența lui de viață. Dar nu orice scriitor porno, cum e la modă la generațiile astea tinere, va fi un nou Miller. Mai degraba va fi un alt exponent al unei mase obscene de vomă literară (și cred că cel mai bun exemplu îl constituie blogurile).

Și, revenind, ar putea exista un singur motiv pentru care pantalonii ăia ar fi la modă printre fete. Pai, care este partea preferata a femeilor din corpul lor? Este fundul, evident. Dar, ATENTIE, numai pentru alea care au un fund sexy. Alelalte ar vrea sa-l ascunda.
Et voila, motivul succesului acestei monstruozități haute couture.
Dar noi nu ne lăsăm păcăliți și stim ca fetele de poarta asa ceva au fundu' maaaaareeee* !

*si-s proaste

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu