sâmbătă, 29 mai 2010

Sgţ pl

Ma gandeam ca oamenii, in general, sunt tare prosti. Singurul mod in care putem analiza lumea din jur, dincolo de instinctele primare, este cu ajutorul limbajului. De fapt, orice gand coerent, orice lucru iti trece prin minte este exprimat in creierul tau cu ajutorul cuvintelor. Asa ca ia DEX-ul in brate, fa-ti cruce si sinucide-te. Mai mult decat e scris in cartea aia groasa n-o sa-ti treaca niciodata prin minte.
Hai sa ne gandim: acum cateva sute de ani isi puteau imagina oamenii un elicopter? Sau un televizor? Bomba nucleara? Computer? Deep-throat? Bineinteles ca nu. Notiunile astea toate nu existau pe atunci.

Problema  e ca toate cuvintele din dictionar se leaga de lucruri reale, care exista si pot fi definite. Acest lucru stagneaza dezvoltarea omenirii. Pai hai sa luam n oameni de stiinta si sa-i punem sa inventeze ceva: s-ar scarpina in cap, ar inventa ei ceva dar nu stiu nici ce, nici cum, nici ce-o sa faca.
Dar ia sa adaugam intai in dictionar cuvantul "regrestantor". Il lasam acolo vreo 1 sau 2 ani de zile, astfel incat lumea sa se obisnuiasca cu el. Il bagam de cateva ori in discutii stiintifice (ca stimatilor profesori le va fi rusine sa marturiseasca ca nu stiu ce-i ala).
Ei si abia acum sa le spunem oamenilor de stiinta: "Inventati dom'le regrestantorul ala!". Pai imediat o sa stie ce si cum o sa faca. Totul o sa curga de la sine. Regrestantorul va prinde viata si definitie.
Analog cu mai multe cuvinte.

Dar nu. Omenirea a decis ca limbajul e asta care e si e batut in cuie. Nici o litera nou inventata macar in ultima perioada.

(to be continued - am adormit de 3 ori scriind asta)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu